schilderijen

Zwart-wit fotografie, waarom is dit nog steeds populair?

Zwart-wit fotografie, waarom is dit nog steeds populair?

De zwart-wit fotografie blijft populair voor bepaalde genres. Dat komt door de tijdloze kwaliteit en door het vermogen om zonder een afleiding de aandacht op een onderwerp te houden. Een fotograaf werkt met zwart-wit fotografie nog altijd omdat je daarmee de vrijheid hebt om verschillende dingen uit te proberen.

De zwart-wit fotografie

Vroeger werden er alleen zwart-wit foto’s gemaakt. Er was niets anders tot 1935. Een zwart-wit foto blijft altijd uitstraling hebben en dat is uniek. Soms zijn er foto’s die komen beter tot zijn recht wanneer ze in het zwart-wit zijn. Een zwart-wit foto is bijzonder. Het kan foto’s redden omdat de vormen en compositie er anders komen uit te zien op een zwart-wit foto.

Een zwart-wit foto wordt niet afgeleid door kleuren. Met een zwart-wit foto gaat de aandacht meer gericht naar de vormen. De zwart-wit tinten kunnen zorgen voor de sfeer en het gevoel. Bij een zwart-wit foto zullen vormen en structuren beter te zien zijn. Dat zie je vaak bij portretfoto’s bijvoorbeeld.

Waarom is zwart-wit fotografie nog populair?

Wanneer je zwart-wit fotografie hebt, kunnen gewone foto’s in deze kleuren mooier uitkomen. Omdat er geen sprake is van kleur worden contouren, de lichtinval en de compositie beter zichtbaar. Dat is op een kleurenfoto minder. De zwart-wit fotografie leent zich voor het fotograferen van contrasten.

Foto’s die overdag worden gemaakt kun je beter in het zwart-wit fotograferen. Vooral als de zon fel schijnt, zijn kleurenfoto’s niet geschikt. Maak je dan een foto zonder kleur zal die veel mooier eruit zien. Een zwart-wit foto maken is niet altijd eenvoudig. Wil je mooie foto’s kunnen maken in het zwart-wit is het belangrijk dat je op een andere manier naar een object kijkt op dat moment.

Met zwart-wit fotografie is het belangrijk dat je kijkt naar de compositie, het licht en de schaduw. Je kijkt eerst hoe het licht valt en daar kun je van profiteren. Stel het licht valt aan de zijkant, dan kun je de details van een object beter zien.

Welke foto’s werken altijd goed in zwart-wit fotografie?

De foto’s die je het beste kunt fotograferen in het zwart-wit zijn portretfoto’s. De winterlandschappen en architectuurfoto’s werken goed in het zwart-wit. Een historische foto is vroeger veel gemaakt in het zwart-wit en dat is nog steeds zo. De foto zag er krachtiger en expressiever uit in het zwart-wit.

De zwart-wit fotografie zorgt voor sterke contrasten en structuur. Dat zie je vaak in foto’s waar gebouwen in voorkomen. Een winterlandschap is ideaal voor zwart-wit fotografie. De reden hiervan is, doordat er veel wit aanwezig is door sneeuw en de vorst. Objecten worden dan beter zichtbaar. Zwart-wit fotografie moet je gewoon eens proberen.

Meer Te Weten Komen

zwart eigenlijk

beste tips

interieur