schilderijen

Is de kleur zwart eigenlijk wel een kleur?

Is de kleur zwart eigenlijk wel een kleur?

Je hebt allerlei soorten kleuren en zwart wordt ook gezien als een kleur. Het is de donkerste kleur die er dan bestaat. Zwart behoort samen met wit en grijs tot de neutrale kleuren. Ze worden ook wel achromatische of niet-bonte kleuren genoemd. Die staan tegenover de bonte kleuren. Er wordt soms gezegd dat zwart geen kleur is. Is de kleur zwart wel een kleur? We leggen je dit uit.

Zwart wordt gezien als een kleur

Zwart wordt door velen gezien als een kleur omdat je deze ziet. Kleuren hebben altijd te maken met licht. Wit bijvoorbeeld is licht maar is geen kleur. Zwart is geen kleur omdat er gebrek is aan licht. De kleuren zwart en wit komen niet voor in het kleurenspectrum.

De kleur zwart wordt ervaren als kleur maar heeft geen tint. Je ziet ook veel zwarte pigmenten die dan weer worden gebruikt in schilderijen of in een druktechniek. In de kleurencirkel komen wit en zwart niet in voor. Je kunt het op deze manier zien. Wit is eigenlijk alle kleuren bij elkaar en als je zwart hebt dan ontbreken eigenlijk alle kleuren.

Welke betekenis heeft de kleur zwart?

De kleur zwart wordt gezien als een krachtige kleur die gezag uitstraalt. Het is ook een mysterieuze kleur die in verband wordt gehouden met het onbekende maar ook angst kan een rol hierin spelen. De kleur zwart kan als negatief worden gezien of is een negatief effect. De kleur zwart wordt veel geassocieerd met elegantie, kracht, de dood, het kwaad, de formaliteit en het mysterie.

Zwart is geen kleur maar wel tijdloos

Zwart mag dan geen echte kleur zijn, maar deze kleur is wel tijdloos. Zwart kun je overal bij dragen, zwart en wit kun je in elk interieur plaatsen en past overal bij. De kleur zwart zorgt ervoor dat je kracht en aanzien uitstraalt. De kleur zwart is een neutrale kleur. Zo wordt zwart ook gezien door mensen.

De zwarte kleur

Zwart is de afwezigheid van licht. Puur zwart kan in de natuur gemakkelijk bestaan zonder licht. De kleur zwart symboliseert het donkere en de nacht. Het leert ons de diepte in te gaan en helpt ons om inzicht te krijgen. Zwart is een neutrale kleur die overal in of bij wordt gebruikt. Het is een kleur die meegaat in de tijd.

Dat geldt ook voor de kleur zwart. In veel gevallen moet je door het donker om dan weer bij het licht te komen. De zwarte kleur staat voor beheersing, creativiteit, realiteitszin en transformatie. De kleur zwart wordt ook veel gebruikt door schilders en zie je vaak terug in zwart-wit schilderijen.

Meer Te Weten Komen

beste tips

interieur

fotografie